Arkivens dag

På stadsmuseet huserade Skövde släktforskarförening och hjälpte många som hade släktforskningsfrågor. Det var även de som undrade hur de skulle forska fram vilka som bott i deras hus genom tiderna. Om man inte har tid och möjlighet att åka till olika arkiv finns det gott om digitala arkiv att söka bland, vilket släktforskarna visade.

Göran Hellstrand, som skrivit en bok om ”Tjuven från Hjärtum”, höll ett föredrag om den samme. Hans namn var Oskar Strömblad och genom åren som Göran skrev boken så blev det hans vän. Oskar var en speciell tjuv, han skrev nämligen dagbok. De ca 90 handskrivna sidorna skrev han på Härlanda runt 1920 och därefter finns ett litet rött häfte om senare delen av hans liv. Göran har kontrollerat alla uppgifter som ”tjuven” skrivit om och allt stämmer. Det finns även en fängelsedirektör i Karlstad som skrivit om honom. Oskar var på sin tid en av de som suttit inne längst under sin levnad.

Oskar stal aldrig från kvinnor eller de som hjälpte honom och han värnade om de svaga. Han hade ett hetsigt temperament som gjorde att han råkade illa ut vid flera tillfällen då han försvarade svaga personer som blev illa behandlade. Flera av hans fängelsevistelser kom till på detta viset.

Hans högsta önskan var att hitta kärleken, gifta sig och bilda familj. En önskan som inte gick i uppfyllelse, men han hade flera kärlekar och skrev kärleksbrev som smugglades ut från fängelset. Oskar hade fantasi och var finurlig, flera gånger verkade det som att hans liv var på rätt väg men på något vis blev det fel i sista ändan. Han skyllde inte på någon annan utan sa att det var hans eget fel att han blev en tjuv.

1937 dog Oskar, 68 år gammal, på interneringsfängelset i Karlstad. Han blev sänd till anatomiska institutet i Uppsala. Vad som hände med hans kropp sedan vet vi inte.