Släktforskningens dag 2020

Så fick vi åter fira släktforskningens dag i Högskolans ljusa lokaler. Mycket folk från föreningen och ett antal nötter att knäcka för den intresserade publiken.

Årets föreläsare var Egil Josefsson arkeolog och verksamhetsledare i Ekehagens Fornby, Åsarp. Det gick inte att ta miste på hans entusiasm för Vikingar, men dagens föreläsning började redan i tiden före Vikingatiden. Då var vårt landskap rikt på guld av olika ursprung och från den tiden härstammar bl. Timboholmsskatten. Egil berättade historia om de stora danska vikingahövdingarna Harald Blåtand, Sven Tveskägg och Knut den store och deras strapatser. Han visade svärd av olika modell, en järnsmidd spjutspets, men hade avstått ta med brynjan, som väger 13 kg. Men vi fick se och känna på modeller av gamla klädedräkter och visade hur man kunde pryda dem med hjälp av exotiska tyger från sina erövringar.

Ett inspirerande föredrag och en föredragare med glatt humör, som verkligen levde upp till publikens förväntningar. Egil kommer att föreläsa även på Släktforskardagarna i augusti. Det ser vi fram emot.

Egil1
Guld från tiden före vikingarna

Egil2
Allroundbyxa

Egil 3
Egil i tidstypisk huva

 

Text: Jan Ejdebäck
Foto: Britt-Mari Ejdebäck