Årets sista möte - julfest


Höstens sista möte för Släktforskarföreningens medlemmar handlade om Amishfolket i Nordamerika. Bengt-Åke Ögren berättade livfullt om hur han av en tillfällighet kom i kontakt med rörelsen under en resa till Polen och ett arabstuteri där. Denna kontakt ledde till en resa i Amishland då de bedriver en förnämlig avel av bland annat araber.

Rörelsen uppstod under slutet av 1400-talet i dåtidens Tyskland och Holland som en reaktion mot katolicismen och översitteriet i hemtrakterna. Cirka 400 000 troende med denna inriktning finns idag. Ledstjärnan är enkelhet och gemenskap. Hantverk och jordbruk utgör försörjningsgrund. Allt arbete organiseras kollektivt och inkomsterna fördelas också. Samhället bedriver egna skolor och annan nödvändig service. Livet är även strängt inrutat med bestämda val av kläder och hur du får uppträda. Har du en gång lämnat gemenskapen så kan det vara omöjligt att återvända. Människorna är djupt religiösa och lever i samklang med djuren och naturen.

 Julfest 20191

Inför julmåltiden underhöll fyra flyhänta durspelare med traditionell folkmusik. Kvällen avslutades med julsmörgås och kaffe under livligt samspråk innan det stora boklotteriet bröt ut.

 Julfest 20192

En Riktigt God Jul och ett Gott Nytt År önskades alla medlemmar som fick ta med sig sitt exemplar av Ättlingen före hemgång.

Text: Birgitta Areskoug

Bild: Britt-Mari Ejdebäck